Op Zoek naar de Mestreechter Geis

De Mestreechter Geis is ’t volkseige karaktertrèkske vaan de Mestreechteneer: geveul veur humor en betrèkkelekheid. ’t Is ouch e symbool veur de meneer boe-op de Mestreechteneer leef, it, drink en zingk.

(De ‘Mestreechter Geis’ is het volkseigen karaktertrekje van de Maastrichtenaar: gevoel voor humor en betrekkelijkheid. Het is ook een symbool voor de manier waarop de Maastrichtenaar leeft, drinkt en zingt’.)

De Mestreechter Geis is een speels, charmant, zwierig en Bourgondisch figuurtje met enig chauvinisme en vol joie de vivre … iets wat de gemiddelde Maastrichtenaar ook nu nog kenmerkt, zegt men… Dit vrolijke en spirituele karakter van de Maastrichtenaar wordt niet voor niets uitgebeeld in een harlekijn, vooral bekend van het (oude) carnaval. Het is een figuurtje met een lach en een traan, de voorloper van de hedendaagse clown, hier om jou te vermaken!

Kijk eens naar het beeldje van de Mestreechter Geis in de stad; een acrobatische, ondeugende jonge harlekijn, het gezichtje verborgen achter een halfmasker en met een stok als zwaard aan de riem. Deze stok werd de harlekijn in oude verhalen en theater regelmatig afgenomen om mee te slaan – de oorsprong van slapstick!

Carnavalesk, clownesk, theater- en slapstickfiguur… het is duidelijk: de Geis is hier voor amusement en plezier! Dus lach, leef, zing, drink en leer… wie ‘ne echte Mestreechteneer!

Foto: Maastricht Marketing – Eighty8things

De Mestreechter Geis staat in Maastricht voor zielsverwantschap, tussen wat de Maastrichtenaren bindt en onderscheidt van niet-Maastrichtenaren. De Mestreechter Geis staat voor speels, charmant, zwierig en Bourgondisch, vol chauvinisme en joie de vivre, maar ook nog met enige terughoudendheid naar ‘Hollenders’ en hun invloed in de stad.

Past die opvatting nog wel in deze tijd waarin de Sjengen een minderheid vormen in hun eigen stad? Of moet de Geis worden vernieuwd en een meer hedendaagse invulling krijgen?

Samen met Maastricht Marketing starten we een queeste. Een zoektocht naar de ‘esprit’ van Maastricht en de Maastrichtenaren. Een jaar lang doen we onderzoek naar de identiteit van de Mestreechter Geis anno nu. De resultaten van onze zoektocht worden zichtbaar gemaakt tijdens festival MAAS! 2023.

We starten met de volgende activiteiten

‘Amsterdamse Maastrichtenaar’ en journalist George Vogelaar interviewde afgelopen weken een aantal bekende en minder bekende Maastrichtenaren en niet Maastrichtenaren over hun beeld en gevoel bij de Geis. De filmpjes die daarvan zijn gemaakt, zie je hier:

Een andere kijk op de Geis krijg je van Tempeleer Jan Janssen. In 2010 schreef hij het gedicht ‘Euze Geis’ waarin hij de Mestreechter Geis uitdrukt in woorden. Voor onze zoektocht neemt hij het gedicht opnieuw onder de loep en herschrijft het tot een hedendaagse versie naar zijn idee, dat op 11 september tijdens festival MAAS! zijn première beleeft bij ‘Het Groote Gesprek’ in de Spiegeltent op Camping Kosmos.

Euze Geis

E bitteke vaan dit, ‘ne snouf vaan dat
E bitteke herses, get miejer hart
Get bravour en väöl esprit
Rech door zie, gein parodie
Dee ’t leve wèt te leve
Wèt te numme en te geve
Wèt in dee bemeten tied get devaan te make
De zjuste snaor good wèt te rake
Dee neet wèt op te fokke
Meh ouch neet mèt ziech liet sókke
Dee pas bij eus zuderlek gemood
Veur eus kinder, e dierbaar erfgood
Dee kin relativere
E fuitsje wèt te acceptere
Laot us dat zjuwiel bewaore
Vaan vreeme invlood bespaore
Laot diech neet door aandere sture
En laot diech in de raod get dekser hure
Treechter Geis.

(Jan Janssen)

De aftrap wordt gegeven met dat debat, ‘Het Groote Gesprek over de Mestreechter Geis’ in de Spiegeltent op Camping Kosmos onder leiding van George Vogelaar. En precies hier kun jij ons helpen! Met jouw ideeën en overtuigingen, maar ook met jouw vragen en twijfels, kun jij ons op weg helpen op zoek naar identiteit van ‘de Mesteechter Geis anno nu’. Klik hier voor het programma.

We hopen je te zien op 11 september om 12 uur bij Spiegeltent ‘Peter’s Palace’. Kom op tijd, want de entree is gratis, maar vol is vol!

Festival MAAS! maakt gebruik van cookies om deze website beter te laten functioneren.